מה יקרה ביום שאחרי אבו מאזן?

https://www.idanroll.com/wp-content/uploads/2024/11/DSC03342-2_1-scaled.jpg

שאלת מי עתיד לרשת את שלטון אבו מאזן מעסיקה כבר שנים את המערכת הביטחונית והמדינית. אבו מאזן, בן 88, מכהן כנשיא הרשות הפלסטינית מאז 2005, ומאז דצמבר 2009 הוארכה כהונתו ללא מנדט או בחירות חדשות. מדובר במנהיג שאינו נהנה מתמיכה ציבורית רחבה בקרב עמו, ונראה שהיעדר יורש ברור מציב אתגר גדול בכל הנוגע להיערכות ליום שאחרי סיום שלטונו.

חשיבות הסוגיה הזו הפכה בולטת במיוחד מאז האירועים הטראגיים של ה-7 באוקטובר ותחילת המלחמה ברצועת עזה. במסגרת השיח שנפתח בנוגע ליום שאחרי מיטוט שלטון חמאס ברצועה, עלתה הרשות הפלסטינית כאופציה אפשרית להשתלטות על הרצועה. אך כפי שכבר הוכח בעבר, הרשות הפלסטינית לא הצליחה להחזיק ברצועה גם כשהייתה חזקה יותר, ובוודאי שלא בעידן הנוכחי שבו חמאס נהנה מתמיכה רחבה בשטחי הגדה והרצועה כאחד.

להערכתי, העברת השליטה ברצועת עזה לרשות הפלסטינית תהיה שגיאה חמורה שתפספס את ההזדמנות לבנות מנגנון ניהול אזרחי חדש שיתמקד בדה-רדיקליזציה של האוכלוסיה וביצירת מציאות חדשה ברצועה. הניסיון להחזיר את השליטה לרשות הפלסטינית יוביל לאי ודאות גדולה ביום שאחרי, ואף עלול להוביל למצב שבו חמאס שולט הן בגדה המערבית והן ברצועת עזה.

מעבר לכך, במישור הבינלאומי, ישראל חייבת להוביל את השיח ולא לאפשר לגורמים זרים לקבוע את סדר היום שלה. על ממשלת ישראל להציג חזון ברור ומעודכן ליום שאחרי מיטוט חמאס, ולא להיסחף אחר פתרונות שמבוססים על הנחות ישנות. זה הזמן לחשיבה יצירתית, שתתבסס על לקחי ההיסטוריה ותפתח כיוונים חדשים שיובילו ליציבות וביטחון לטווח הארוך.

אני מזמין אתכם לעיין בקובץ המסכם של הכנס "היום שאחרי אבו מאזן: אתגרים עבור ישראל", המכיל תובנות וציטוטים ממכוני מחקר, שרים וחברי כנסת שנדונו במסגרת הכנס.

בואו נשמור
על קשר

office@idanroll.org