חייבים להפסיק את התלות של המשק הישראלי בפועלים פלסטינים

https://www.idanroll.com/wp-content/uploads/2024/11/Untitled-2.jpg
צילום: MOHAMMED ABED / AFP (מתוך כתבת Ynet)

כאשר דנים בהמשך העסקתם של פועלים מהרשות הפלסטינית בישראל אני מציע לשאול את השאלה הבאה, במנותק מימין או שמאל: ‏האם מקובל עליכם שהמשק הישראלי תלוי בפועלים מהרשות הפלסטינית?

‏אם השבתם ׳לא׳ אז גם לכם ברור שללא קשר למורכבות הפיתרון, הוא חייב לקרות. החוסן הכלכלי של ישראל מושפע ישירות מהמצב הביטחוני, כאשר לפני המלחמה, כ-140,000 פועלים פלסטינים מהרשות הפלסטינית הועסקו באופן חוקי ושאינו חוקי ברחבי ישראל (מאי 2024). ענפים רבים נשענים עליהם, לרבות ענף הבניה וענף החקלאות. גל טרור, מבצע או מלחמה, מביאים על פי רוב לסגר על הרשות הפלסטינית, ופירוש הדבר הוא שלא מותרת כניסתם של פועלים פלסטינים לשטח ישראל. כך לדוגמא הוחלט בשבעה לאוקטובר על איסור כניסה של פועלים פלסטינים לישראל, איסור שנמשך עד עצם היום הזה, כאשר ענף הבניה נפגע באופן חריף וענפים אחרים רבים כתוצאה. מדינת ישראל נמצאת במציאות ביטחונית שברירית, אשר צפויה להחריף ביום שלאחר אבו מאזן, ועל ממשלת ישראל לפעול עוד היום להפחית את התלות של המשק הישראלי בפועלים פלסטינים, כך שלא ניאלץ לעמוד בפני הדילמה אם להעדיף כלכלה על פני ביטחונם של אזרחי המדינה.

במשך שנים לא נעשה די כדי לטפל בסוגיה. יוזמות נקודתיות לא הניבו תוצאות משמעותיות וכל סגר על הרשות הפלסטינית סופו בלחצים כבדים מצד תעשיינים לשוב ולהכניס פועלים פלסטינים לעבוד בישראל. כדי להפסיק את התלות של המשק הישראלי בפועלים פלסטינים, בשגרה ובחירום, על ממשלת ישראל להכריז על כך כמטרה מוצהרת ולצאת בתוכנית אסטרטגית בין משרדית לשינוי המציאות.

 

הנה מספר דרכים לצמצום התלות של ישראל בפועלים פלסטינים:

הכנסת עובדים זרים ממגוון מדינות: כגון הודו, מולדובה ואחרות. זה מצריך הסכמים בי-לאטרליים ותשתית משפטית מתאימה. חלק מזה כבר בשלבים מתקדמים על ידי משרד הפנים. עלות העסקתם גבוהה יותר כי מצריכה סידורי דיור ולכן סביר שלא תתאים למעסיקים קטנים יותר בענף הבניה. צריך לפתור את זה עם קרן סיוע ייעודית למעסיקים קטנים-בינוניים. מבין את הקושי בדיור נוסף כאשר הפועלים נדרשים כמענה למחסור בענף הבניה- צריך למצוא פיתרונות יצירתיים לרבות מתחמי יבילים באזורים מתאימים ומערך הסעות.

עידוד עבודה עברית: בדגש על ענף החקלאות. אמנם זה לא צלח במיוחד בעבר, אבל יתכן שעכשיו יהיה לכך יותר ביקוש. ניתן לקדם באמצעות מגוון תמריצים לצעירים, לרבות מענקי דיור בישוב סמוך ומענקים ללימודים בתחום או בתחום משיק. גם יהדות התפוצות עשויה להירתם ויהיה בכך ערך מוסף חשוב לחיזוק הקשר עם אחינו ואחיותינו בעולם.

טכנולוגיות בניה מתקדמות: אשר מסתמכות פחות על ידיים עובדות. נדרש מאמץ ממשלתי לאיתור טכנולוגיות המתאימות לשוק הישראלי וביצוע הליך תקינה מזורז. כמו כן יש להקים קרן מענקים ממשלתית לעידוד אימוץ והטמעה של טכנולוגיות אלה.

 

זה לא יקרה ברגע, זה תהליך. אני לא מתיימר לספק מענה שלם לסוגיה, אבל כן להראות שהנושא פתיר. מיותר לציין שאם הממשלה תחליט להיכנס לאירוע יעמדו לרשותה משאבים וכלים גדולים לאין שיעור משלי. היא פשוט צריכה לרצות.

 

בואו נשמור
על קשר

office@idanroll.org